Unik remixtävling i samarbete med ACE OF BASE

Skolelever tävlar om att göra ny musik av hitlåtar från ACE OF BASE

Under våren 2018 kommer musiklärare från hela landet tillsammans med sina elever att kunna delta i musiktävlingen ”HAPPY NATION RE-BORN”, som går ut på att göra den bästa remixen av ACE OF BASE största hitlåtar från albumet Happy Nation. Albumet firar i år 25 års jubileum och är med sina 25 miljoner sålda exemplar världens mest sålda debutalbum. Tack vare det nationella skolprojektet Make Music Matter får eleverna via ett digitalt musikverktyg nu tillgång till originalljudfiler från bland annat låtarna All That She Wants, The Sign och Happy Nation. Eleverna får sedan skapa kreativa musikaliska tolkningar av ACE OF BASE i egna musikproduktioner. 

-Att låta eleverna arbeta med originalljudfilerna från några av världens största hits och göra egna musikaliska tolkningar av dessa är en fantastisk möjlighet, Eleverna får därigenom utveckla sin musikaliska kreativitet och ett entreprenöriellt förhållningssätt i inspirerande och autentiska lärmiljöer som liknar musikbranschen, säger initiativtagaren och projektledaren Göran Nikolausson, lärare vid Linnéuniversitetets musiklärarutbildning.

Tävlingen startar i februari och pågår fram till påsk. Därefter väljer ACE OF BASE och deras skivbolag Playground Music ut ”Bästa remix” av de olika låtarna.

– Det var just Denniz Pop som producerade ACE OF BASE och startade Cheironstudion, där flera av världens mest kända låtskrivare och musikproducenter som Max Martin och Andreas Carlsson har lagt grunden till sina karriärer. Därför är det extra roligt att vinnarteamet i tävlingen tillsammans med Andreas Carlsson ska få färdigställa sin musikproduktion i en studio med samma mixerbord som faktiskt stod i Cheiron-studion. Man kan verkligen säga att cirkeln sluts, säger Göran Nikolausson.

Ulf Ekberg, en av medlemmarna i ACE OF BASE, säger så här om remix-tävlingen HAPPY NATION RE-BORN

– När vi fick frågan om att delta i detta projekt så var det självklart att tacka ja. Om vår musik kan bidra till att stimulera elevers musikaliska kreativitet är det jätteroligt. Vi ser verkligen fram mot att följa detta och så småningom lyssna till elevernas tolkningar av våra låtar. Det ska bli jättespännande. Och vem vet, kanske kommer elevernas remixer att spelas i helt andra sammanhang framöver?

De ca 300 musiklärarna är med i det nationella skolprojektet MAKE MUSIC MATTER, som är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Sveriges Kommuner och Landsting, musiktjänsten Soundtrap och Andreas Carlssons gymnasieskola Academy of Music and Business. Syftet med skolprojektet är att elever ska få möjlighet att utveckla sin musikaliska kreativitet, sina kunskaper i att använda digitala verktyg samt att utveckla ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.

Kontakt

Göran Nikolausson, initiativtagare till skolprojektet Make Music Matter, telefon 072-525 10 08, mejl goran.nikolausson@lnu.se

Annika Sand, pressansvarig, telefon 076-830 01 05, mejl annika.sand@lnu.se