MAKE MUSIC MATTER 2018/2019 – skolprojekt, kompetensutveckling, musiklärarkonvent 28-29/11

 Andreas Carlsson (världsproducent & låtskrivare, IDOL-juryn) medverkar under musiklärarkonventet 28-29/11

Make Music Matter vill ge elever nya sätt att arbeta med musik som uttrycksform och kommunikationsmedel med hjälp av digitala verktyg samt främja ett förhållningssätt som utvecklar entreprenörskap. Skolprojektet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet , Soundtrap(Spotify), Sveriges kommuner och landsting (SKL) och musikentreprenören Andreas Carlssons gymnasieskola Academy of Music & Business.

Se filmen om syftet med skolprojektet MAKE MUSIC MATTER:

Skolprojektet pågår under perioden december-juni och startar med två kompetensutvecklingsdagar genom ett musiklärarkonvent den 28-29 november 2018 i Växjö konserthus. Under förra årets deltog ca 420 musiklärare från hela landet med sina elever i Make Music Matter-projektet varav 350 också deltog i musiklärarkonventet. I musiklärarkonventet medverkade för övrigt några av landets främsta forskare inom musikskapande med digitala verktyg, lärarutbildare, förstelärare i musik och musikproducenten och musikentreprenören Anderz Wrethov (Markoolio, Markus & Martinus, Margret, ”Guld och gröna skogars- Hasse Andersson, Samir & Victor, Dr. Bombay, Arash) för att nämna några.

Värt att nämna är det unika samarbetet (som för övrigt kommer att fortsätta) med popgruppen ACE OF BASE där eleverna fick tillgång till originalljudfilerna av låtar som ”The Sign”, ”All that she wants”, ”Happy nation” mfl från albumet Happy Nation, (som med sina 25 miljoner sålda exemplar räknas som världens mest sålda debutalbum) att använda för musikskapande i egna musikproduktioner. Det var också många skolor som valde att delta i remix-tävlingen Happy nation re-born, där medlemmar från ACE OF BASE ingick som jury. Vinnaren från denna tävling (ej ännu offentliggjord av ACE OF BASE) kommer under hösten 2018 att få spela in sin låt tillsammans med världsproducenten och låtskrivaren Andreas Carlsson i en professionell musikstudio. I samband med musiklärarkonventet kommer vinnaren att presenteras och får då spela upp sin färdiga ACE OF BASE-re-mix. Make music matter startar med med ett nationellt musiklärarkonvent två 28-29 november 2018.

MAKE MUSIC MATTER – nationellt musiklärarkonvent 28-29/11 – 2018

Musiklärarkonventet äger rum den 28-29 november i Växjö konserthus och vid Linnéuniversitetet campus Växjö. Dessa kompetensutvecklingsdagar bjuder på föreläsningar av forskare som har musikskapande med digitala verktyg som sitt forskningsfält och musikentreprenörer som sedan många år tillbaka har musik som sitt levebröd. Musiklärare kommer också att ge tips och råd om hur man kan arbeta med digitala verktyg i sin undervisning. Vidare kommer den digitala musiktjänsten Soundtrap (en del av Spotify) kommer att hålla workshops på grundläggande och fördjupad nivå (se anmälan). Dessutom presenteras appar, bl a med den nya tekniken aguemented reality (AR), som skapar helt nya förutsättningar för lärandet såväl i klassrummet som i hemmet. Under konventet hålls också en paneldebatt där representanter från musikbranschen och skolmyndigheter medverkar. Det kommer också att finnas utrymme för gemensamma diskussioner mellan musiklärare. Konventet erbjuder också kvällsunderhållning med mingel i Växjö konserthus med kortare inspirationsföreläsningar samt konsertuppträdanden med intressanta artister. Musiklärarkonventet arrangeras av Musiklärarutbildningen Linnéuniversitetet.

Se filmen från Musiklärarkonvent Make Music Matter 2017

Programtider för den 28 november, M-huset, Linnéuniversitetet, Växjö

kl. 09.00-10.00 ”Drop in fika”- registrering

kl. 10.15 Konventet öppnas (IKEA-salen, N-huset)

kl. 10.30-17.00 Föreläsningar, workshops mm (lunch, fika)

kl. 19.00-24.00 Festkväll i Växjö konserthus med mingel, mat, konsertuppträdande, inspirationsföreläsningar, överraskningar mm.

Programtider för den 29 november, M-huset, Linnéuniversitetet, Växjö

kl. 08.30-15.00 Föreläsningar, workshops & paneldebatt (fika, lunch)

kl. 15.00 Konventet avslutas, Fika ”to go”

Medverkande:

 • Andreas Carlsson, världsproducent, låtskrivare, musikentreprenör samt rådgivare till skolprojektet Make Music Matter. Andreas ingick tillsammans med Denniz Pop och Max Martin mfl i Cheiron-teamet vars framgångar låg bakom det s k ”svenska musikundret” på 1990-talet.  Skivor med Andreas låtar har sålt mer än 150 miljoner exemplar världen över och han har skrivit låtar tillsammans med bland annat Max Martin och Desmond Child för artister som Backstreet Boys, Britney Spears, ’NSYNC, Westlife, Katy Perry, Celine Dio, Bon Jovi och Paul Stanley (KISS) mfl. Andreas Carlsson utsågs 2001 till ASCAP:s Songwriter of the year tillsammans med Max Martin för låtarna ”It´s gonna be me”, ”I want it that way” och ”That´s the way it is” samt har nominerats till en Grammy fem gånger och nominerats till två Emmy Awards.  Känd för den svenska allmänheten blev han för att tillsammans med  Laila Bagge och Anders Bagge ha ingått i juryn för svenska IDOL under åren 2008, 2009 och 2010. Under 2015 och 2016 jobbade han i teamet på Cirque du Soleil’s Broadwaymusical Paramour som hade premiär på Broadways största teater the Lyric . Sedan 2014 är Andreas Carlsson dessutom skolentreprenör, då han tillsammans med sin gamle musiklärare är huvudman för den gymnasiala spetsutbildningen Academy of Music and Business i Tingsryd och Vara. Andreas Carlsson kommer att medverka på kvällen i Växjö konserthus med en inspirations-föreläsning samt presentera vinnarna i ACE OF BASE-remix-tävlingen Happy nation Re-born som genomfördes i våras inom ramen för Make Music Matter.

 

 • Göran Nikolausson, universitetslärare vid Musiklärarutbildningen Linnéuniversitetet samt initiativtagare & projektansvarig för skolprojektet Make Music Matter. Göran kommer att vara värd för konventet samt föreläsa om ”Musikentreprenörskap i skolan och ”Från novis till expert – process- och produktvärdering i musikskapande”.
 • Klas Mathiasson, förstelärare i musik vid Kungshögskolan i Ljungby samt universitetslärare i musikskapande med digitala verktyg vid Musiklärarutbildningen Linnéuniversitetet. Klas kommer att hålla en föreläsning om ”Make music matter i klassrummet”, som handlar om den webbaserade delen av skolprojektet som pågår 2018/2019.
 • Annette Mars, lektor i musikpedagogik vid Malmö Universitet och Högskolan för scen och Musik vid Göteborgs Universitet. För närvarande forskar hon om dialogen mellan elev-elev och elev-lärare i musikskapande med digitala verktyg. Under konventet kommer Annette att hålla en kombinerad workshop och föreläsning med didaktiska moment som rör musikskapande. under titeln: Musikskapande som medel eller mål? -Tre didaktiska perspektiv på musikskapande i musikämnet. (1) ett verktyg för musikaliskt lärande, (2) ett sätt att arbeta med elevers förmåga att analysera och resonera samt (3) ett sätt att göra elever medvetna om hur de i dialoger agerar och reagerar i olika former av sociala nätverk.”
 • Lars Wilbe, förstelärare i musik vid Kunskapsskolan i Ludvika kommer att hålla en workshop på fördjupad nivå om hur musiklärare och elever kan arbeta med musikskapande och musikaliskt lärande med det digitala verktyget Soundtrap.
 • Bella Sohlberg med team från den digitala musiktjänsten Soundtrap håller workshops på olika nivåer (grundläggande- och fördjupad) om verktyget samt visar också hur man genom funktionen ”Kollaborativt musikskapandeonline” kan skapa musik tillsammans med andra även när man befinner sig på helt olika platser i världen.
 • Mollie Maxine Lindén, svensk sångerska och låtskrivare,  mest känd för att ha kommit på  2:a plats i IDOL 2014. Hon har också medverkat i Diggi-loo-turnén 2015. Under våren 2018 har Molly komponerat och producerat låtar tillsammans med studenter från Musikproduktionsprogrammet Linnéuniversitetet som har släppts på Spotify. Molly kommer att framträda med sång och musik under konventet.
 • Andreas Carlssons skola Academy of Music and Business uppträder med sång och musik under kvällen.

Flera medverkande (forskare, musikentreprenörer, artister) kommer att presenteras inom kort.

För anmälan till musiklärarkonvent

Anmälan till musiklärarkonventet vid Linnéuniversitetet den 28-29 november 2018 kan göras från och med den 28 augusti. Anmälan görs på musiklärarkonvent Make Music Matter 2018

Anmälan före den 15 oktober: 1 496 kr/exklusive moms. Därefter 1 996 kr/exklusive moms. I priset ingår access till alla föreläsningar, workshops, fika – lunch – fika (två dagar), kvällsunderhållning och mingeltallrik i Växjö konserthus mm) Obs! Sista anmälningsdag 15 november 2018.

Skolprojektet Make Music Matter (pågår under perioden november ”18” – juni ”19”)

Inom ramen för skolprojektet erbjuds varje deltagare: (Deltagande innebär inga förpliktelser utan endast möjligheter)

 • 6 månaders fria licenser av den digitala musiktjänsten Soundtrap Education för dig och dina elever (gäller endast nya deltagare) samt teknisk support på svenska
 • Lektionsplaneringar i och om musikskapande med digitala verktyg att använda direkt i den egna musikundervisningen, som har utvecklats av erfarna musiklärare, lärarutbildare och forskare
 • Kompetensutvecklingsmaterial; filmer, vetenskapliga artiklar om formativt lärande i kreativt musikskapande (från novis till expert) och musikentreprenörskap samt intervjuer med etablerade nationella och internationella artister, kompositörer och musikentreprenörer
 • Online föreläsningar och workshops på webben,
 • Tillgång till exklusiva loopar/musikslingor av kompositörer/artister att använda för eget musikskapande
 • Nationell musiktävling i samarbete med känd och etablerad artist
 • Diskussionsforum
 • Facebookgrupp
 • Tillgång till nya spännande digitala verktyg

För anmälan till skolprojektet Make Music Matter: 

Här anmäler du dig till skolprojektet Make music matter 2018/2019  Anmälan är inte bindande, men för att få fri tillgång till Soundtrap Education-konto, utarbetade lektionsförslag och bedömningsmaterial samt exklusiva loopar och musikslingor måste det finnas en anmälan.

Sista anmälningsdag är den 15 november 2018.

För mer info: Göran Nikolausson (projektansvarig)

(goran.nikolausson@lnu.se), 072/525 10 08

Kompetensutveckling kommer för övrigt att erbjudas under hela projekttiden via föreläsningar, workshops och filmer på webben. Det kommer också att finnas diskussionsforum tillgängliga, där musiklärare, musikforskare och musiklärarutbildare kan diskutera och problematisera frågeställningar som berör själva projektet, men också musikundervisning i stort.

Se filmen: Arbetsområdet MAKE MUSIC MATTER – Musik & känsla