VART ÄR MUSIKEN VÄG” musikpodd med Jan Gradvall på musiklärarkonvent Make Music Matter! T.E.A.C.H.! 11-12/9

Gradvall. Jan Gradvall. Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Gradvall. Jan Gradvall. Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Jan Gradvall är en svensk nöjesjournalist och författare som främst skriver om populärkultur. Han är också känd som pop-professorn i TV4:s Nyhetsmorgon samt ingår dessutom i expertpanelen i TV4:s stora lördagsprogram ”Stjärnornas stjärna”.

Jans karriär inleddes när han drev fanzinet Jörvars Gosskör 1979-1984 och han har sedan dess tillhört landets mest kända popskribenter. 1994 gav han ut boken Artiklar, intervjuer, essäer 1981-1994. Under flera år under början och mitten av 1990-talet var han skribent på tidningen Pop. Han har också skrivit om TV och gett ut boken TV! Nedslag i Sveriges Televisions historia (1985). 

Gradvall har suttit i redaktionen för ”Sen kväll med Luuk”, musikprogrammet Studio Pop samt låg bakom den numera nedlagda musikwebbplatsen Feber (2000-2002)  tillsammans med Lennart Persson, Andres Lokko och Mats Olsson. 2005 sammanställde han CD-samlingen Mainstream, som en del i en serie med de andra Feber-skribenterna.[1]

Gradvall skriver i dag främst i Dagens Industri, men han har även skrivit för Dagens Nyheter, Café, Expressens kultursidaHan gör även en musikpodd för Sveriges Radio med namnet Gradvall och medverkar i TV4 Nyhetsmorgon som expert på populärkultur.

Gradvall har varit ledamot av Musikverkets konstnärliga råd och suttit i referensgrupper hos Statens Kulturråd. Han var med och startade Swedish Music Hall of Fame och var dess ordförande de tre första åren. Gradvall har även varit ordförande för svenska juryn av Nordic Music Prize. Jan har lyckats att förverkliga sina allra största drömmar som journalist, nämligen att intervjua ABBA, alla fyra medlemmarna, vilket ingen hade gjort på 30 år samt att intervjua Max Martin, något som han jobbade på i 18 år innan det blev verklighet.

Musiklärarkonvent Make Music Matter! T.E.A.C.H.! 11-12 SEPTEMBER I VÄXJÖ
Medverkande: Jan Gradvall, Frank Ådahl, Anna Houmann, Johan Söderman, ABBA The Museum, Soundtrap – A SPOTIFY COMPANY, Dimked Brothers, Adée, Annette Mars, Peo Thyrén mfl.

Jan Gradvall medverkar under båda dagarna på konventet, bl a genom ett samtal med känd låtskrivare om betydelsen av kreativitet och entreprenörskap för framgångsrikt musikskapande.

Musikkonvent Make Music Matter arrangeras av Linnéuniversitetet.